Page 1 of 1 1
Topic Options
#1642337 - 01/30/20 08:57 AM Bizarre 1880 playback error
TonyUltimate Offline
Space Cadet


Registered: 01/29/20
Posts: 2
Has anybody seen this or have an idea what to do about it? I was about done recording a complicated violin track on a song with a few other tracks. It took quite a few punches (I used Autopunch), and just before this problem occurred I did a 1-level undo. Now when I play back the track it *randomly* (as far as I can tell) jumbles the recorded snippets at a certain point in the track. By "randomly" I mean that sometimes the entire track plays back correctly, and other times a section of that track is jumbled (all other tracks play back without error). I have so far tried saving the song, rebooting the system, and running a disk check (no errors). What next? Obviously my concern is that the track will be jumbled when I try to do the final mix.
Top
#1642343 - 01/30/20 10:08 AM Re: Bizarre 1880 playback error [Re: TonyUltimate]
uptildawn Offline
Planeteer


Registered: 12/15/01
Posts: 8508
Loc: Iowa
I don't recall running into this specifically, but my first suggestion would have been to run Drive Check, which you apparently have done already.

Do you still have the ability to Redo that one level of Undo?
If so, then I might suggest redoing it and firstly see if the track will consistently play back the way it should.

If it does, then I would suggest doing a track bounce of just that comp'd track to an unused channel in order to acquire a contiguous recording of the complete performance of that track. I would do this regardless of whether or not you can recover that one level of undo.

If you bounce the track and it contains some error you tried to eliminate with that one undo procedure, than at least you can later use that contiguous track to perform the correction/punch-in you need and probably not experience the same issue again.

If you can bounce the track without redoing that one level of undo and get it to record the bounce without scrambling anything for a full pass of the track, then that's really the ideal scenario - it might take more than one attempt at the bounce to get it done, or maybe you could perform the bounce in short passes, completing the track in chunks, just for the sake of having a new version of the comp'd track and avoid the playback issues you're no experiencing.

Once you get a complete bounce of the comp'd track, then I'd suggest either shelving the original comp to an unused virtual layer, or deleting it completely. Then at the first opportunity (without the risk of losing important potential undo levels), I would perform a Song Optimize on the project before you go much farther.

I would also take the opportunity to back up every important project to whatever media you usually do this to and then reinitialize your hard drive (that means every partition must be backed up before you reinitialize, since that will wipe the entire hard drive clean).

If Drive Check didn't find errors, then the hard drive itself must have issues - maybe reinitializing it will solve those issues. It's also possible that your hard drive may be showing signs of failure, if it is many years old.
When you reinitialize, don't turn on physical format, but maybe check the scan option.... I don't remember the whole initialize screen anymore, so sorry if I'm mis-stating things here. Hopefully you understand what I am suggesting.
_________________________
uptildawn

2013 Iowa City JazzFest sets!
Dr Lonnie Smith Trio w/Jonathan Kreisberg on guitar
Pharoah Sanders Quartet
Fred Hersch Trio
These are post mixes set to single camera video (by Rich Rauch).

Top
#1642416 - 01/30/20 09:16 PM Re: Bizarre 1880 playback error [Re: uptildawn]
TonyUltimate Offline
Space Cadet


Registered: 01/29/20
Posts: 2
Hey, thanks, uptildawn, that's a good idea, I'll give bouncing a try. I did an Optimize recently so I didn't think another one would help but maybe it's worth a try. Redo is not going to be possible at this point. As for the hard drive, I'm guessing it's not that, because the playback is not producing random sounds as if the data were scrambled, but integral recorded sections. This suggests to me that what is happening is corruption of some internal stack maintained by the VS 1880 OS itself rather than the physical memory indexing or something of that nature, if that makes sense. Why it happened here though is a mystery - I did more autopunches and undo's and whatnot on the guitar track than on this one, and never had an error.
Top
#1642417 - 01/30/20 09:40 PM Re: Bizarre 1880 playback error [Re: TonyUltimate]
uptildawn Offline
Planeteer


Registered: 12/15/01
Posts: 8508
Loc: Iowa
Yeah - I don't know enough to estimate what the source of that issue is... just tossing some tried and true ideas out there that have solved various corruption problems I've had with the 1680 over the years.

I lost the entire right channel of a stereo piano concert set one time - I listened to a few minutes of it right after the concert had finished. I saved it, either before listening or right after. But when I got it back to work on the band mix, the right channel piano was nowhere to be found. Never got it back - go figure.
_________________________
uptildawn

2013 Iowa City JazzFest sets!
Dr Lonnie Smith Trio w/Jonathan Kreisberg on guitar
Pharoah Sanders Quartet
Fred Hersch Trio
These are post mixes set to single camera video (by Rich Rauch).

Top
Page 1 of 1 1


Hop to:
Shout Box

Who's Online
8 registered (Mark Oakley, Brian Glock, Wish, Dave Morris, avetter11, DEMONMASTER62, 2 invisible) and 5 anonymous users online.
Top Posters
52079
Jazzooo
44077
Al
40001
Silversmith
39196
Timster
32942
Tom Mix
31030
Ismellelephant
29054
Popmann
28853
gonzo
28771
NOK
28716
Mooseboy
27032
moontan
26630
C Jo Go
26507
Doughboy
25419
flatcat
23691
paulb
23563
Marty Gilman
23310
RGR
21692
fabulousthunderbird
21125
fonts
20662
Gretsch 6120
19598
vvvm
19427
String Jammer
19375
Vanillagrits
19343
glensimonds
18923
T57Strat
18894
GAMBLE
18791
Jammer
18086
SteveW
17932
JazAddict
17600
GAWZDigitalUnderground
17522
Geo
17282
Hano
16239
Dave Morris
16210
Liquidirt
16175
Delso
15887
Slabraton
15846
slotz
15821
LakeStone Karl
15464
Milkman
Forum Stats
21080 Members
26 Forums
140175 Topics
1617688 Posts

Max Online: 290 @ 11/19/19 07:32 PM
Newest Members
sammyopop, William1, kelvin, Boomer1900, Pierpsx
21080 Registered Users

Generated in 0.032 seconds in which 0.026 seconds were spent on a total of 13 queries. Zlib compression disabled.